MozTW 討論區

各項 Mozilla 相關軟體與技術討論
現在的時間是 2024-04-17, 04:42

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 49 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-09-09, 20:30 
離線
[MozTW 版主群]
頭像

catho7 寫:
余弘兵 寫:
不好意思,Yahoo! 字典是IE Only 網頁…… :cry: (沒有IE 的即時發音) :evil:
不是IE Only的,可能是你的adblock或Flashblock等套件擋掉了即時發音

是嗎?讓我看看~
對哦!(原來是自己笨 :oops: )還是讓大家討論一下吧!

回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; zh-TW; rv:1.9.0.1) Gecko/2008070208 Firefox/3.0.1
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-01, 06:24 
離線

我淨係希望香港版可以搞掂亂碼個問題,
依家有d日文字同香港嘅粗口字喺Firefox 2同IE都可以正常出到,
但Firefox 3就變咗亂碼,

令外去一d forum如果係用discuz 6.1或6.1F嘅,
會有選唔到下一頁表情icon嘅問題。

回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; zh-TW; rv:1.8.1.17) Gecko/20080829 Firefox/2.0.0.17
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-01, 06:55 
離線
[MozTW 版主群]
頭像

erikaneko 寫:
依家有d日文字同香港嘅粗口字喺Firefox 2同IE都可以正常出到,

令外去一d forum如果係用discuz 6.1或6.1F嘅,

那麼你是不是用Big5-HKSCS,還是Big5?

回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; zh-TW; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3 (zh-HK)
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-01, 20:17 
離線

余弘兵 寫:

那麼你是不是用Big5-HKSCS,還是Big5?

Big5-HKSCS同Big5都試過,一d香港粗口字例如(門小)(門七)嗰d呢,一樣有亂碼問題,用Firefox2同IE都可以出到的,只係嗰一個粗口字變得大隻咗少少,用Firefox3睇會變咗有個細細地嘅正方格中間有幾個字仔嘅亂碼,上面嘅問題其實喺Safari For Windows同Google Chrome都一樣有呢個問題,但呢兩個係出空白格嘅,

令外去Discuz 6.1或6.1F嘅Forum用Firefox3,Safari,Google都
會有選唔到下一頁嘅icon呢個問題,用Firefox2同IE係正常用到嘅

仲有點解我裝你個Firefox 3.03 b3香港版會變成咁嘅?

附加檔案:
2008-10-01_193240.png [7.23 KiB]
被下載 458 次
回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; zh-TW; rv:1.8.1.17) Gecko/20080829 Firefox/2.0.0.17
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-02, 20:01 
離線
[MozTW 版主群]
頭像

仲有點解我裝你個Firefox 3.03 b3香港版會變成咁嘅?

喔,因為小弟user agent 還是zh-TW,但是我所包的語言包是zh-HK 的,所以才會這樣。已經出了 beta 4 修正~
詳情請看: viewtopic.php?p=135211#135211

令外去Discuz 6.1或6.1F嘅Forum用Firefox3,Safari,Google都
會有選唔到下一頁嘅icon呢個問題,用Firefox2同IE係正常用到嘅

這個我不知道喔,你需要到Bugzilla 回報~

回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; zh-TW; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3 (zh-HK)
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-05, 01:11 
離線

余弘兵 寫:

喔,因為小弟user agent 還是zh-TW,但是我所包的語言包是zh-HK 的,所以才會這樣。已經出了 beta 4 修正~
詳情請看: viewtopic.php?p=135211#135211

這個我不知道喔,你需要到Bugzilla 回報~

試咗Beta4喇,但某d字一樣係會變咗亂碼。 :cry:

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-05, 11:53 
離線
[MozTW 版主群]
頭像

真是好對唔住,因為呢個係Firefox 本身的問題,我已經把預設編碼改成稍為好D 的Big-5-HKSCS 啦!(好久未用過粵語發文,回味一下 :p
或者遲D 出埋Firefox 2 版的香港版~(也許遲些會增加Firefox 2 版的香港版)

最後由 余弘兵 於 2008-10-05, 15:57 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-05, 15:33 
離線

余弘兵 寫:

真是好對唔住,因為呢個係Firefox 本身的問題,我已經把預設編碼改成稍為好D 的Big-5-HKSCS 啦!(好久未用過粵語發文,回味一下 :p
或者遲D 出埋Firefox 2 版的香港版~(也許遲些會增加Firefox 2 版的香港版)

Firefox 2都冇問題,有冇香港版根本冇所謂呀,

我唔識呢d嘢有時問d問題幾白痴吓,希望唔好見怪 :D

其實firefox 2係冇呢個問題,咁可唔可以將firefox 2冇問題嘅呢
個嘢拆出嚟換落Firefox 3到架?

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-05, 15:59 
離線
[MozTW 版主群]
頭像

其實firefox 2係冇呢個問題,咁可唔可以將firefox 2冇問題嘅呢
個嘢拆出嚟換落Firefox 3到架?

那你要問一下有經驗的大大啦!(咦,有可能是Big-5 /Big-5-HSCSS出了新版的問題)
另外,這些關於技術的問題,請儘量用書面語發文,方便看不懂粵語的臺灣人解答~

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-18, 13:38 
離線

因為 Firefox 3 解碼 Unicode 規則唔同咗,取消咗唔合規範嘅解碼方法,變到同唔合規範嘅網唔相容。

詳見:
viewtopic.php?t=22214

viewtopic.php?t=23763&highlight=

回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; zh-TW; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3 (zh-HK)
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-19, 04:32 
離線

hfwong1 寫:

因為 Firefox 3 解碼 Unicode 規則唔同咗,取消咗唔合規範嘅解碼方法,變到同唔合規範嘅網唔相容。

詳見:

viewtopic.php?t=23763&highlight=

唔該,我看了,但好像都是沒有解決方法吧!
我不太懂什麼解碼規格,但我不覺得是網頁問題呀,
或者我打幾個字出來給你們看看,Firefox 2和 IE 都應該可以正
常看到,Firefox 3 ,Safari For Windows, Google Chrome都
應該看不到吧!



回頂端
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-19, 12:40 
離線
[MozTW 版主群]
頭像

除了編碼,字型的選擇也是很重要的。

想要別人幫找答案,最好有「原始連結」給看,而不是您自己用「打字」的,因為電腦中有很多您不理解的機制在運作,沒有給原始連結,別人看的都會不能還原回去而失真,那要如何找出原因?

如果您自己覺得您功力深厚強大,已經有能力下定論,那就不用來問了。

「方法一」 - 被 google 檔掉的樣子,開不起來

「方法二」

回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.16) Gecko/20080727 SeaMonkey/1.1.11 (s793016/SSE2/PGU)
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-19, 16:42 
離線

s793016 寫:
除了編碼,字型的選擇也是很重要的。

想要別人幫找答案,最好有「原始連結」給看,而不是您自己用「打字」的,因為電腦中有很多您不理解的機制在運作,沒有給原始連結,別人看的都會不能還原回去而失真,那要如何找出原因?

如果您自己覺得您功力深厚強大,已經有能力下定論,那就不用來問了。

我想你應該是誤會了我的意思了,首先說明我之前以經說了,
我只是一般用戶不懂得太多,而且也說了我問的問題有些時候很
白痴,希望不要見怪,我絕對不會覺得自已功力深厚強大吧,

我打幾個字出來給你們看看是什麼問題,是因為我覺得直接在這裏
打幾個字出來給你們測試,不是可以排除網頁問題這個因素嗎?
我目的只是想給你們省一點抓原因的時間呀,需然我的想法可能是
錯的,但我只是希望方便你們抓出問題所在呢,

最後我想說一點意見,我是一個很喜歡使用Firefox的人,
我也希望更多人會由IE轉用Firefox,但我相信像我這種一般用戶
的人,都不會像我這麼多事發現問題會在這裏說出來,
他們一般發現問題解決不到便會轉用回IE吧,想要更多人使用
Firefox必需要令一般用戶都能輕易地解決到問題,才能令更多
人轉用Firefox而放棄IE吧。

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-20, 09:04 
離線

好似真係 fx3 嘅問題,真係煩。

回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; zh-TW; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3 (zh-HK)
 個人資料  
引用回覆  
 文章主題 :
文章發表於 : 2008-10-20, 11:02 
離線

hfwong1 寫:

詳見:

這兩個是不同問題,請不要混為一談。

唔該,我看了,但好像都是沒有解決方法吧!

再去看一次。

引言回覆:
我不太懂什麼解碼規格,但我不覺得是網頁問題呀,
或者我打幾個字出來給你們看看,Firefox 2和 IE 都應該可以正
常看到,Firefox 3 ,Safari For Windows, Google Chrome都
應該看不到吧!


很簡單,請您實際測試一下,並到 Firefox 3 的 Unicode 支授問題 回報您的測試結果。 (其實那一串似乎可以搬到香港大鍋炒,因為是關於 HKSCS 的問題)

如有安裝 HKSCS 的東西,請特別註明目前使用的是什麼版本
《香港增補字符集-2001》
《香港增補字符集-2004》
HKSCS 會跟 Unicode At On (Unicode 補完計畫) 衝突,所以,有裝 Unicod At On 的請不要裝 HKSCS。
引言回覆:
好似真係 fx3 嘅問題,真係煩。

關於 原本可以顯示的字變亂碼? (unicode問題?) 這串討論,就那個情況而言,不只是 Fx 3 會亂碼,Fx 2、IE 7 都一樣,不要被標題誤導了。

回頂端
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; zh-TW; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3 (.NET CLR 3.5.30729)
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 49 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :